EEG - digitalna elektroencefalografija

DIGITALNA ELEKTROENCEFALOGRAFIJA (EEG) je dijagnostička metoda koja na neinvazivan i komforan način vrši pregled funkcije mozga.

Kompletan postupak snimanja u budnosti traje oko 20 do 40 minuta, a u spavanju oko 30 minuta.

Sunce Zenica

piše: prim. dr. Enver ŠabićPoliklinika "Sunce" Zenica


DIGITALNA ELEKTROENCEFALOGRAFIJA (EEG) je dijagnostička metoda koja na neinvazivan i komforan način vrši pregled funkcije mozga.

Funkcionisanje mozga kao vrhovnog komandnog centra cjelokupnog organizma zavisi od normalne aktivnosti nervnih ćelija koja se mjeri milionitim dijelovima volta tako da je veoma bitno da se pregled vrši na digitalnom (kompjuterizovanom) aparatu velike osjetljivosti.

Razlozi za snimanje (za djecu i odrasle)

  • nesvjestice i gubici svijesti
  • epilepsije i krize svijesti
  • glavobolje i vrtoglavice 
  • povrede glave
  • stanja nakon operacija glave
  • nevoljni pokreti dijelova tijela
  • smetnje pamćenja i koncentracije
  • poremećaji obrazca spavanja npr. nesanice
  • poremećaji ponašanja

Kakva je priprema pacijenta za EEG?

Potrebno je da kosa bude čista, bez laka i gela za kosu. Prije snimanja treba uzeti lagan obrok, jer gladovanje odnosno niži nivo šećera u krvi može uticati na električnu aktivnost mozga. Pacijent treba da uzme svoju redovnu terapiju nezavisno od snimanja, osim ako nije drugačije naloženo u sklopu dijagnostičkog procesa. Vrlo važno i korisno snimanje je EEG poslije potpuno ili dijelimično neprospavane noći (EEG poslije deprivacije/parcijalne deprivacije spavanja).

Cilj ovog ispitivanja je da se pacijent nespavanjem umori i da ujutru zaspi u EEG kabinetu (tokom redovnog radnog vremena kabineta) kako bi se snimila EEG aktivnost u budnosti neposredno prije spavanja, uspavljivanje, EEG u spavanju sa izmenama stadijuma spavanja, kao i budnost poslije spavanja. U ovako snimljenom EEG-u se registruje najviše patoloških promena koji mogu da budu od velikog dijagnostičkog značaja kako za dijagnozu epilepsije tako i drugih bolesti mozga.

Kako se izvodi EEG snimanje?

Snimanje se izvodi tako što se na glavu postavi specijalna kapa u koju su ugradjene elektrode ili se elektrode specijalnom supstancom (kolodijum) zalijepe za površinu glave. Da bi se obezbijedio kontakt izmedju elektroda i poglavine kroz elektrode se ubacuje gel na površinu glave. Snimanje se izvodi u lezecem ili sjeedećem položaju, zatvorenih očiju, u poziciji koja omogućava mir i opuštanje.

Od pacijenta se u toku snimanja traži da na nalog otvari i zatvari oči, da diše duboko nekoliko minuta, a na kraju se oči preko sklopljenih kapaka stimulišu trepćućom svetlošću različitog intenziteta i učestalosti. Kompletan postupak snimanja u budnosti traje oko 20 do 40 minuta, a u spavanju oko 30 minuta.

POLIKLINIKA "SUNCE"
- Prim. dr. Enver Šabić -

POLIKLINIKA "SUNCE" se nalazi u Zenici, Štrosmajerova 11, telefoni:  062 442 560; 032 442 560; 032 442 561 / 032 442 564


Sunce.jpg

Komentari

Budi prvi da objaviš svoj komentar!

Objavi komentar